We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % på utvalda väggprodukter FÅ EN RABATTKOD

Frida Kahlo: Symbolen för Mexiko och feminism

14. 10. 2020

Viva la Frida! Få kvinnor lyckades som målare under förra seklet, då världen fortfarande tillhörde män. Få kvinnor lyckades både bli en symbol för sitt land och den feministiska rörelsen samtidigt. Frida Kahlo var verkligen inte den vanliga frun till sin berömda make. Hon var en oberoende, fri personlighet – praktiskt taget ett svart får för sin tid. Tyvärr var hennes livsresa inte lång och hon var kämpade emot sitt liv full av smärta och ett olyckligt öde, men ändå påverkade det miljoner människor över hela planeten. Läs om livet för en mexikansk målare som vi ser överallt i aktuella trender!

”Jag bryr mig inte om vad någon säger. Jag föddes som kvinna, jag föddes som målare, jag föddes med F¨CK. Men jag var glad på mitt sätt. ”

 Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón föddes i Mexico City förorter den 6 juli 1907,som det tredje barnet i rad, till den mexikanska fotografen Guillermo Kahlo och hans fru Matilda . Medan hennes far kom från en familj med tyska rötter, var hennes mor infödd Mexican. Frida kände sig som en medlare mellan europeisk och mexikansk kultur, vilket påverkade hennes senare arbete.

“I slutet av dagen tåla vi mycket mer än vi tror att vi kan.”

Olyckligt öde hände henne i en tidig ålder – Vid 6 års ålder fick hon polio, vilket resulterade i livslång haltande och olika längder på hennes ben, som Frida täckte under hennes långa kjolar. När hon var 18 fick hon allvarliga skador i en bussolycka vid sjukhuset, dit hon pendlade för rehabilitering av hennes polio. Hon genomgick flera operationer, men tyvärr fick hon outhärdlig smärta resten av livet.
Fram till denna olycka utvecklades dock Fridas liv bra – hon ägnade sig åt sport och medicinstudier. Vid den tiden var hon en av 35 flickor som accepterades för att studera på en prestigefylld skola (2000 pojkar studerade där!). Men redan på skolan stod hon ut från mängden – hon grundade den hemliga gruppen Kachuchas och hennes beteende beskrevs ofta – i samband med sin tid – som upprörande. Där träffade hon också sin framtida make – den berömda målaren Diego Rivera, som arbetade här 1921-23 på sitt verk ”Skapandet.

“Fötter, vad behöver jag dem till om jag har vingar att flyga.”

Men sedan 1925 inträffade en fruktansvärt olycka där Frida fick ett trippelfraktur i ryggraden, ett benbrott, brutna revben, bäcken, elva sprickor i höger ben, en dislokerad axel och dessutom var hennes mage och livmodern genomborrad med ett järnrör. Konsekvenserna av denna olycka följde henne till slutet av sitt liv. Hon kunde aldrig få barn på grund av dessa skador, vilket var hennes stora önskan. Efter olyckan genomgick hon flera operationer och tillbringade mer än ett år i sjukhussängen. Det var vid denna tidpunkt som hon bad sin far att ta med färger och penslar till sjukhuset. De justerade hennes säng så att hon kunde ligga på sin sida och fäste en spegel i sin säng så att hon kunde se sig själv. Då började Frida måla de självporträtt som var typiska för henne. Hon målade totalt 55 under sitt liv.

 Frida Kahlos arbete betraktas ofta som naivt eller surrealistiskt, men hon själv ansåg sig mer som en realist. “Jag målar inte drömmar eller mardrömmar, jag målar min egen verklighet,” sa hon. Eftersom hennes egen verklighet under lång tid var bara sig själv och sin inre värld målade hon huvudsakligen sig själv. “Jag målar mig själv för att jag tillbringar mycket tid med mig själv, och mitt ansikte är det motiv jag vet bäst.” Hennes andra favoritmotiv inkluderade blommor som hon målade ”så att de aldrig do

”Det har varit två stora olyckor i mitt liv. Det ena var tåget, det andra var Diego. Diego var överlägset värst. ”

Efter att hon lämnat sjukhuset återvände Frida till skolan ett tag. Hon visade sina målningar till målaren Diego Rivera, som var imponerad av hennes självporträtt. Men han tyckte inte om hennes andra verk så mycket, så han rådde henne att fortsätta måla på sitt sätt och inte påverkas av någon. Hon blev vän med Rivera och senare gifte de sig. Tack vare deras äktenskap gick Frida med i kommunistpartiet och inledde en karriär som kvinnors rättighetsaktivist. Med Rivera flyttade hon till och med till USA ett tag, där hon började inse de stora internationella skillnaderna och började hålla fast vid sina mexikanska rötter och målade målningar inspirerade av lokal folkkonst. Hon började samla antikviteter och bar nationella dräkter varje dag. 1939 ställde hon till och med ut en målning i Louvren i Paris på en utställning inspirerad av Mexiko, där hon blev en sensation. På 1940-talet hade hon redan sina egna utställningar, främst hemma i Mexico.

När det gäller hennes förhållande till Rivera var de ett legendariskt bohemskt par. Båda var målare – han var ursprungligen den mer berömda (men han var 20 år äldre), båda entusiastiska kommunister. 1939 var de till och med värd för en rysk kommunistrepresentant, Trotsky, med vilken Frida hade en affär. Kort sagt, Frida var en väldigt frisinnad kvinna som gjorde vad hon ville göra – hon rökt, drack, hon var öppet bisexuell och var känd för sitt kryddig språk och för att tycka om att sjunga obscena sånger till sina gäster. Trots stora fysiska och psykiska lidanden kunde hon njuta av livet till fullo och på sitt eget sätt, vilket påverkade framtida kvinnliga generationer.

“Jag hoppas att slutet är glatt och jag hoppas att jag aldrig kommer tillbaka.”

Frida Kahlo dog 1954 vid 47 års ålder till följd av lunginflammation, men det sägs att den verkliga orsaken till hennes död kan ha varit en överdos av läkemedel. Alkohol och droger var definitivt inga främlingar för henne. “Jag drack för att jag ville dränka mina sorger, men nu har de jävla sakerna lärt sig simma.” Men ingen undersökte någonsin den verkliga orsaken till hennes död. Även om Kahlo i sin dagbok uttryckte en önskan om att hon aldrig ville återvända till denna värld, försvann hon aldrig från den. Hennes livshistoria är så fascinerande att många saker har skapats för att fira henne. År 2002 tecknades hon av i filmen Frida av den mexikanska skådespelerskan Salma Hayek. I vår e-butik kan du köpa hemdekorationer och tillbehör med denna otroligt starka kvinna som firade livet. Viva la vida – det var namnet på hennes sista målning. Och vi säger – Viva la Frida! Må ditt mod att leva på ditt eget sätt inspirera oss alla!

 

BLI INSPIRERAD I FRIDA KAHLO-SAMLINGEN

Kristýna

" Streamer of all kind of games and big fan of fantasy and sci-fi movies. "  There is nothing better than a pleasant evening spent watching favorite movies or playing computer games and chatting with my viewers on stream.

www.instagram.com/europosters_merchEuropostersDecorate your life

Sedan 1999 har Europosters varit en av Tjeckiens och hela Europas största återförsäljare av posters, konsttryck och officiell merch. Vi har ett enormt utbud av film-, spel-, och sportposters i alla möjliga storlekar samt ett stort sortiment av unika presentartiklar för riktiga fans av Star Wars, Harry Potter, serietidningar och allt från Warner Bros. Vi vet att muggar, samlarfigurer, pussel och kläder är den perfekta presenten för alla, oavsett ålder och intressen. Om du är intresserad av inredning har du också kommit helt rätt! Vi trycker på daglig basis fototapeter, illustrationer, konstreproduktioner och fotografier och skickar till våra nöjda kunder som finns i mer än 25 länder.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (endast på engelska)

Måndag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters är ett registrerat varumärke. Andra varumärken som nämns på denna hemsida tillhör respektive varumärkesägare.

Top