We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % på utvalda väggprodukter FÅ EN RABATTKOD

Kliv in i samlarfigurernas värld

06. 01. 2022

Nog har vi alla någon gång gillat en film så mycket att vi köpt all möjlig tillhörande merch vi har hittat.
Har du funderat på att ta det ett steg till och hylla din favoritkaraktär genom att skaffa en samlarfigur? I det här blogginlägget får du hjälp att välja rätt sort, och vi går igenom vilka olika typer av material det finns och skillnaden mellan dem. Vi berättar även hur du bäst tar hand om dina samlarfigurer och vad som egentligen skiljer en actionfigur från en samlarfigur. Nu kör vi igång!

Material 

Om du kollar igenom vår kollektion av samlarfigurer så ser du att de är tillverkade i olika material. Vi tar en närmare titt…

 • ABS-plast, där ABS står för akrylnitrilbutadienstyren (säg det fort tre gånger!), är en typ av hållfast termoplast. Materialet används ofta vid tillverkning av figuriner och en stor fördel är att det är väldigt tåligt mot yttre påverkan. Detta möjliggör även för tillverkaren att utforma detaljerade figuriner. Varje samlarfigur är unik och gjuts var för sig och därför kan också slutresultatet variera något.
 • PVC är även det en typ av termoplast och kan användas på många olika sätt och till många olika saker. PVC är väldigt tåligt men flexibelt vilket gör att man kan forma materialet till att hålla en viss form. I kategorin Cable Guys på vår hemsida har vi till exempel stabila hållare för mobiler och spelkontroller som är tillverkade av PVC.
 • Vinylplast är i princip PVC-partiklar som blandats med ett mjukgörande medel. Till skillnad från många andra plaster är vinyl både lätt och hållbart. Beroende på tillverkningsprocessen kan även produkter i vinyl göras väldigt detaljerade.
 • POM är ett material som är vanligt förekommande i samlarfigurernas leder. Tack vare POM är dessa delar av figuren stabila, hållbara och tål att användas under lång tid.
 • Polystone är en blandning av krossad sten och harts som gör figurerna fasta och hårda. Materialet gör att många detaljer framträder tydligt och därför används det ofta vid tillverkning av samlarfigurer. Kolla gärna själv!
 • Syntetharts är en typ av plast som fyller ut varenda liten spricka i en form och resultatet blir en i stort sett perfekt kopia av originalet. Harts är ett formbart material men kan vara något mer ömtåligt än andra plaster. Många av produkterna i våra kategorier Sci-Fi & Fantasyfigurer och Trollstavar är tillverkade av syntetsharts.
 • Glasfiber är både starkt och segt. Dessutom är det ett formbart material som inte väger särskilt mycket.

Vad är bäst – syntetsharts eller PVC?

Eftersom figurinerna gjuts i en elastisk form får vi nog säga att syntetsharts vinner när det gäller utseendet. Det krävs mindre bearbetning efter gjutningen och syntetsharts är både tyngre och ger ett mer realistiskt utseende. Dock är de mer ömtåliga och måste därför skyddas mot stötar på ett annat sätt än figurer tillverkade av PVC.

Samlarfiguriner vs. actionfigurer

Vad är då skillnaden på en samlarfigurin och en actionfigur? Det är helt enkelt så att om figurinen är ledad, alltså om du kan ställa den i olika typer av ställningar och poser, kallas den för actionfigur. Den egenskapen gör ju också att man kan spela upp en hel scen från favoritfilmen på skrivbordet hemma. Figuriner som inte har leder kallas för samlarfigurer eller samlarfiguriner.

Varför måste jag vårda mina figuriner?

Materialen som actionfigurerna tillverkas i är inte oförstörbara och åldern kan ta ut sin rätt även på dem. Det kan bli repor i färgen, plasten kan ändra färg och även dra till sig smuts och damm.
Det här kan skada figurinerna:

 • Direkt solljus. Om de får för mycket solljus kan de blekna eller få fläckar.
 • Värme. Kraftig värme, exempelvis på grund av solljus, kan göra att plasten mjuknar och deformeras.
 • Blir det för fuktigt kan färgen släppa och dekaler kan falla av. Även de rörliga lederna kan ta skada, vilket gör att figurinerna inte längre kan hålla sina poser på ett bra sätt.

Hur ska jag vårda mina figuriner?

Här följer en enkel guide som hjälper dig att hålla din samling i topptrim. Vi rekommenderar att du vårdar dem regelbundet, exempelvis en dag i månaden. Men avsätt gärna minst en dag i månaden till att leka med dem också.
Några goda råd:

 • Förvara inte dina figuriner på en plats där de står i direkt solljus. Om du har dem på en hylla, se till så att de är placerade så långt bort från fönstret som möjligt.
 • Förvara figurinerna i rumstemperatur. Undvik att placera dem i ett rum som blir väldigt varmt eller väldigt kallt, som exempelvis garaget, källaren eller vinden. Ta inte risken att din fina samling krymper eller smälter!
 • Om du förvarar dina figuriner i lådor, använd solida plastlådor med tätt förslutande lock för att förhindra fukt. Det kan även vara en god idé att lägga varje figurin i en egen plastpåse innan du lägger dem i förvaringslådan. Kartonglådor är inte att rekommendera som förvaringsplats eftersom de släpper in både värme och fukt. Dessutom innehåller de ofta syror som kan skada plasten och färgen.
 • Var försiktig när du handskas med figurinerna, då fastnar inte smuts och damm så lätt. De allra flesta figuriner kan rengöras med tvål och vatten och kan borstas med en tandborste med mjuk borst.

Här hittar du vårt utbud av figurinerEuropostersDecorate your life

Sedan 1999 har Europosters varit en av Tjeckiens och hela Europas största återförsäljare av posters, konsttryck och officiell merch. Vi har ett enormt utbud av film-, spel-, och sportposters i alla möjliga storlekar samt ett stort sortiment av unika presentartiklar för riktiga fans av Star Wars, Harry Potter, serietidningar och allt från Warner Bros. Vi vet att muggar, samlarfigurer, pussel och kläder är den perfekta presenten för alla, oavsett ålder och intressen. Om du är intresserad av inredning har du också kommit helt rätt! Vi trycker på daglig basis fototapeter, illustrationer, konstreproduktioner och fotografier och skickar till våra nöjda kunder som finns i mer än 25 länder.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (endast på engelska)

Måndag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters är ett registrerat varumärke. Andra varumärken som nämns på denna hemsida tillhör respektive varumärkesägare.

Top