We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
Veckans erbjudande: FANTASY & SCI-FI rabatt -40 %

Kulturella fenomen från Östasien: K-pop, anime och andra…

30. 03. 2023

Med Hollywoodfilmer överallt omkring oss är det ibland lätt att glömma att det finns andra alternativ. I dag beger vi oss till Asien – närmare bestämt Japan och Sydkorea – för att titta på filmer, tv-serier och band som har sitt ursprung där.

Film

En av de mest kända filmstudiorna är den japanska Studio Ghibli, som grundades av Hayao Miyazaki och Isao Takahata. Studio Ghibli har fått smeknamnet “japanskt Disney”, men i stället för Musse Pigg är maskoten Totoro, en skogsand. Hittills har över 20 långfilmer och över 10 kortfilmer släppts, varav de mest kända är Spirited Away, Princess Mononoke och My Neighbor Totoro. Spirited Away blev mest känd för att vara den första animefilmen som vann en Oscar för bästa animerade film 2003. Även om andra filmskapare successivt regisserar filmer på Studio Ghibli har Hayao Miyazaki meddelat att han skulle vilja göra ytterligare en film innan han går i pension. Premiären av How Do You Live? är preliminärt planerad att släppas på japanska biografer den 14 juli 2023.

 

Den sydkoreanska filmen Parasite blev också historisk. År 2019 vann Parasite fyra Oscars som den första icke engelskspråkiga filmen. Filmen, som handlar om en fattig familj som infiltrerar en rik familj, har vunnit publik över hela världen. Och här vill vi citera Parasite-regissören Bong Joon Ho: ”När du väl har tagit dig över 3 centimeters barriären för textning öppnar sig en värld av fantastiska nya filmer.” Vi kunde inte hålla med mer.

TV-serier

Vi kan se en enorm influens på kulturen i serieproduktionen, särskilt i anime. Det finns tusentals olika anime-serier, men några av de mest kända är Pokémon, Naruto och One Piece. Men vi får inte glömma att de flesta av dessa anime är baserade på böcker, på manga. Japanska serietidningar kallas manga, men även grafiska romaner. Liknande serier produceras även i andra länder med olika namn, i Sydkorea är det manhwa och i Kina manhua. De flesta mangaböcker har publicerats i serien Golgo 13, hittills finns det cirka 200 stycken, men volymer publiceras fortfarande. Vad kan Naruto säga med sina 72 mangaböcker då? Å andra sidan måste Golgo 13-läsarna inte bara ha mycket sparat utan också äga ett enormt bibliotek.

 

Det kanske förvånar dig att den första bevarade animefilmen släpptes 1917. Det är en fyra minuter lång komedi som heter Namakura Gatana och handlar om en självutnämnd samuraj som har ett svärd som är så slött att han inte kan skada någon med det. Eftersom det är vanligt i Hollywood kan vi vara säkra på att få se en live-action-adaption av denna anime snart också. Du kan kolla på den här:

 

 

Men allt är inte bara anime. År 2021 toppade den sydkoreanska serien Squid Game Netflix tittarlistor. Serien blev en stor succé, fick 14 Emmy Award-nomineringar och lärde tittare runt om i världen vad en Dalgon är och hur man kan segra över en starkare motståndare i dragkamp. Och självklart har koreanska mobiltelefoner extra mycket batteri – åtminstone den som detektiv Hwan Jun-ho har.

Musik

Till och med asiatiska band börjar bli mainstream. K-pop och den japanska versionen som kallas J-pop är musikstilar som är populära över hela världen. Varje år försöker agenturerna marknadsföra sina grupper, men tyvärr är det bara ett fåtal av de dussintals grupper eller solister som lyckas. Men låt dig inte luras, K-pop handlar inte bara om musiken. Den specifika danskoreografin för varje låt, klädseln och användningen av engelska fraser i texterna är alla en integrerad del av kulturen. Och eftersom K-pop är populärt inte bara i Sydkorea utan även runt om i världen får det stöd från regeringen. Det finns också KCONs runt om i världen – festivaler där grupperna uppträder.

 

Men att bli en musikalisk idol är inte alltid roligt. Först börjar du med att träna, och vanligtvis accepterar de barn som är så unga som 12 år. Träningen kan ta några år, men om allt går bra skapar agenturerna en grupp som de tror att publiken kommer att gilla. Det finns vanligtvis en ledare i gruppen, som har huvudansvaret för intervjuerna och övervakar alla i gruppen. Övriga medlemmar är rappare, dansare och sångare. Den yngsta medlemmen i gruppen är maknae och har oftast den bästa tiden i gruppen eftersom alla de äldre medlemmarna tar hand om honom. Medlemmarna kan också vara visuella, vilket helt enkelt innebär att de ser bra ut. Fansen av varje grupp har dock också sina egna smeknamn, som vanligtvis är baserade på gruppens namn på något sätt. Till exempel kallas Stray Kids-fans Stay och Twice-fans Once.

 

Den mest inflytelserika gruppen är helt klart BTS. Den sju medlemmar starka gruppen har vunnit fansens hjärtan inte bara i Sydkorea utan överallt, vilket framgår av deras 72 miljoner prenumeranter på YouTube. Även för fotbollsfans är gruppen välkänd, med låten Dreamers som framfördes av Jungkook, en av medlemmarna, under öppningsceremonin i fotbolls VM 2022. Gruppens framtid påverkas dock för närvarande av obligatorisk värnplikt, vilket gör att BTS tar en paus och inte kommer att börja släppa låtar igen förrän 2025.

 

Precis som BTS är det mest berömda pojkbandet, så styr Blackpink över de kvinnliga grupperna. Den fyra medlemmar stora gruppen släppte sin första låt 2016 och fokuserar för närvarande på att vara modell eller skådespelare utöver att skapa nya låtar. Om du vill veta mer om Blackpink finns det en dokumentärfilm om dem på Netflix som heter Blackpink: Light Up the Sky.

En specialitet bland kvinnliga K-popgrupper är gruppen Mave, som skapades med hjälp av artificiell intelligens. De fyra medlemmarna är hyperrealistiska karaktärer som genererats med hjälp av maskininlärningsteknik, deep fake och 3D-produktionsteknik. Du kan lyssna på Maves första låt här:

 

 

I början av 2000-talet var den asiatiska kulturen ganska obetydlig i västerländska medier, men nu kan vi se hur den asiatiska kulturen ökar, särskilt den växande populariteten för anime och K-pop. Som du säkert har märkt är urvalet av asiatisk kultur verkligen mångsidigt och kommer att medföra många innovationer i framtiden, inklusive ytterligare experiment med artificiell intelligens.

 

Titta på vårt sortiment med anime!EuropostersDecorate your life

Sedan 1999 har Europosters varit en av Tjeckiens och hela Europas största återförsäljare av posters, konsttryck och officiell merch. Vi har ett enormt utbud av film-, spel-, och sportposters i alla möjliga storlekar samt ett stort sortiment av unika presentartiklar för riktiga fans av Star Wars, Harry Potter, serietidningar och allt från Warner Bros. Vi vet att muggar, samlarfigurer, pussel och kläder är den perfekta presenten för alla, oavsett ålder och intressen. Om du är intresserad av inredning har du också kommit helt rätt! Vi trycker på daglig basis fototapeter, illustrationer, konstreproduktioner och fotografier och skickar till våra nöjda kunder som finns i mer än 25 länder.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (endast på engelska)

Måndag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters är ett registrerat varumärke. Andra varumärken som nämns på denna hemsida tillhör respektive varumärkesägare.

Top