We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % på utvalda väggprodukter FÅ EN RABATTKOD

Melanie Viola: Variation av konstverk är det som gör detta jobb så intressant

03. 06. 2024

Melanie Viola, en talentfuld kunstner fra Berlin, har forvandlet sin passion for fotografering til en succesfuld karriere. Hun har lavet kunst på fuld tid siden 2015, og hendes arbejde kombinerer traditionel fotografering med digital kunst, hvilket giver hende mulighed for at fange både fredfyldte landskaber og livlige bybilleder. Hvordan er det lykkedes hende at gøre en hobby til et livskald? Hvad inspirerede hende til at forlade sit kontorjob og kaste sig ud i kunstens verden?

Kan du börja med att presentera dig själv och berätta lite om dig själv?

Jag bor i Berlin, Tyskland, och min karriär började för länge sedan som en hobby. Jag tog alltid många bilder under mina resor, utflykter och så vidare. Människor frågade ofta varför jag inte sålde dem. Jag hade aldrig tänkt seriöst på det under lång tid. Sedan köpte jag mer och mer fotografisk utrustning, bar med mig många fler kameror, objektiv och det tog längre tid att planera mina vistelser för att fotografera de bilder jag tänkte på. Det var också en kreativ avkoppling från mitt kontorsjobb. Jag började ta mina första steg att sälja bilder 2009 och utökade det över åren. Sedan oktober 2015 är jag heltidskonstnär (fotografi och digital konst).

Om vi går tillbaka till början, vad har format din konstnärliga stil? Var du intresserad av konst som barn?

Nej, som barn hade jag inget med konst att göra eller var kreativ. Inga kulturella utflykter förutom de i skolan. Senare, när jag var tonåring, upptäckte jag att jag läste mycket och fick intresse för teater och konst. Det var då jag började drömma om något “annat” än mainstream. Men det förblev en dröm under många år, eftersom verkligheten ledde till ett kontorsjobb. Men det utvecklades så att jag började med fotografering mer intensivt. Detta var det första stora steget för min konstnärliga karriär senare.


Så mitt kontorsjobb ledde indirekt till professionell fotografering och konst, främst som en kreativ balans till det dagliga kontorslivet!


Vad jag kan säga om min konstnärliga stil är att jag går genom världen med öppna ögon och fångar den med alla mina sinnen… och vid en viss punkt ville jag göra mer än bara fotografering. Så jag försökte skapa konst som jag själv skulle vilja ha på mina väggar. Så började det hela!

Vilka är några av dina största kreativa influenser?

Det finns ingen speciell person som har en kreativ påverkan på mig, det var mer en väg av olika stilar och konstnärer när jag utvecklade min egen individuella stil under de första kreativa åren. Nu handlar det mer om att implementera min egen stil i befintliga trender samt att skapa verk självständigt.

Kan du diskutera din kreativa process från idé till slutlig design?

Jag skulle vilja svara på denna fråga baserat på resefoton. Förberedelserna för resefotografering börjar hemma med överväganden av platsen och bästa tid (på grund av ljusstämning, solens position etc.) samt juridisk forskning och att få nödvändiga tillstånd. En bra position måste sedan hittas på plats och en liten bön för rätt väder skadar inte heller. Det finns inget dåligt väder, men kraftigt regn med vindbyar är inte vad (åtminstone jag) vill fotografera.

Det enda positiva för mig i regnet är nattbilder, eftersom marken skimrar vackert och reflekterar stadens ljus. På grund av folkmassorna i vissa städer (t.ex. Edinburgh eller Prag) är det alltid nödvändigt att planera fototurer sent på natten (eller väldigt tidigt på morgonen) för att få vackra intryck av staden. I Venedig var det en bra idé att ge sig av vid 3 på morgonen för att också fånga soluppgången. Men tänk på att ljusen numera oftast stängs av vid en viss tidpunkt på grund av energibesparing. När bilderna har överförts till datorn börjar jag sortera dem och rangordna de föredragna motiven. Sedan bearbetas RAW-data enligt mina idéer, filerna organiseras och indexeras. Den färdiga bilden är sedan redo för publicering.

Ditt konstverk varierar från fotografier till citat till abstrakta illustrationer. Är det möjligt att säga om någon av dessa riktningar ligger dig närmare?

Det är inte så lätt att sammanfatta i några få ord. Jag dras till urbana landskap och linjerna jag hittar i arkitektur. Å ena sidan gillar jag klassisk fotografering av typiska gatubilder eller landmärken med utmaningen att göra dem unika eller att stå ut så att de märks bland mängden av andra bilder av samma stadsbild. Å andra sidan älskar jag att designa dekorativa och moderna konstverk med dessa fotografier. Jag är angelägen om att utforska möjligheter som gör att jag kan kombinera fotografering och konst på ett sätt som jag känner mig nöjd med. Grunden är naturligtvis alltid det egna fotot. Men det finns också så många andra teman, som mina abstrakta målningar eller inspirerande citat, som jag också tycker om att arbeta med.


Variation är det som gör jobbet så intressant. Det finns fortfarande så många saker jag vill göra med mina bilder som jag ännu inte har hunnit med.


Kan du välja ett av dina verk som är din favorit? Varför valde du just detta verk? Har du en historia från när du gjorde det?

Detta verk från början av 2016 är en av mina klassiska kollage och hänger också ovanför mitt skrivbord. New York City är en av de mest intressanta och imponerande städerna för mig. Jag hade precis återhämtat mig från en allvarlig trombos när jag arbetade med det och hade nyligen blivit frilansande konstnär. Tyvärr fick jag inte flyga på två år på grund av sjukdomen och så jag förlorade mig i denna design med alla minnen från den resan. Här kan du se typiska stadsvyer som Times Square, Brooklyn Bridge, Manhattans skyline och den typiska trafiken. Jag har också integrerat några NYC-relaterade ord med text och lagt till detaljer med en pensel. Dynamiken i scenen skapas också av de horisontella och vertikala strukturerna. Färgtonen avrundar designen som en urban stadsscen.

Vad är din favoritplats i världen?

Det är svårt att säga… Jag kan inte begränsa det till en plats. Jag älskar friden och stillheten i landskap som White Sands National Monument och Joshua Tree National Park i USA och fascinationen av Mount Fuji i Japan samt megastäder som New York, Paris eller London. Det finns så många sidor av varje plats att upptäcka.

Har du haft en punkt i din karriär när du inte riktigt lyckades med något?

Ibland uppnår jag bara inte det resultat jag ville ha. Då går jag bara vidare till något nytt, eftersom att-göra-listan är oändlig. Vid någon tidpunkt brukar det fungera när jag återvänder till det övergivna arbetet nästa gång. I vissa fall förblir det dock utan resultat.

Vad är en karriärdröm du vill uppnå?

Jag har alltid velat experimentera med färger och material för att skapa ”riktiga” målningar, inte bara digitala konstverk. Jag skulle behöva ett extra utrymme för detta, vilket inte är möjligt för tillfället. Så detta är ett mål senast när jag flyttar till Italien om kanske 5 år. Jag har redan massor av idéer om vad jag skulle vilja prova 🙂

Vilket råd skulle du ge till blivande konstnärer?

Håll dig fokuserad och ha mycket självdisciplin. Det handlar inte bara om att vara konstnär och ha kul, du har också mycket “kontorsarbete” att göra, som bokföring, rättighetsforskning, marknadsanalys och så vidare. Du måste sätta upp egna mål och hålla ett öga på din ekonomi eftersom inkomsterna för frilansande konstnärer kan vara mycket oregelbundna. När du inte skapar några beställda konstverk (som jag) måste du alltid leta efter nya företag/möjligheter som erbjuder dina konstverk.

Hur ser framtiden ut för dig? Har du några stora projekt på gång?

Jag har just återvänt från en fyra veckors resa till Japan. Det började i Tokyo, med några inspirerande dagar nära Mount Fuji, som jag var glad att se i olika väderförhållanden. Sedan Kyoto, Osaka, Hiroshima, Takayama och Yokohama avslutade vistelsen, som var mycket inspirerande och rik på upplevelser. Nu måste jag redigera det stora antalet foton så att jag kan publicera dem. Senare kommer jag att fortsätta att lägga till min befintliga serie med några ännu mer individuellt redigerade bilder från den resan.

Vidare väntar en resa till USA mig i år. Huvudfokus kommer att vara på stadsbilder. Jag kommer att göra mycket forskning om detta inom en snar framtid så att jag kan besöka så många platser som möjligt för att ta mina planerade foton. Det kommer att ha varit ett mycket reseintensivt år med många intryck och känslor, som jag hoppas kan förmedlas med bilderna och konstverken till köparen.

Se verk av Melanie Viola 

Natalie

Social media manager, photographer and creative head. My superpower is that I can retell all the lines from Harry Potter.EuropostersDecorate your life

Sedan 1999 har Europosters varit en av Tjeckiens och hela Europas största återförsäljare av posters, konsttryck och officiell merch. Vi har ett enormt utbud av film-, spel-, och sportposters i alla möjliga storlekar samt ett stort sortiment av unika presentartiklar för riktiga fans av Star Wars, Harry Potter, serietidningar och allt från Warner Bros. Vi vet att muggar, samlarfigurer, pussel och kläder är den perfekta presenten för alla, oavsett ålder och intressen. Om du är intresserad av inredning har du också kommit helt rätt! Vi trycker på daglig basis fototapeter, illustrationer, konstreproduktioner och fotografier och skickar till våra nöjda kunder som finns i mer än 25 länder.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (endast på engelska)

Måndag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters är ett registrerat varumärke. Andra varumärken som nämns på denna hemsida tillhör respektive varumärkesägare.

Top