We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % på utvalda väggprodukter FÅ EN RABATTKOD

Roliga fakta om serier!

14. 10. 2020

Fram tills nyligen ansågs serier, vara något som bara läses av nördiga nördar med glasögon, utan coola vänner, som bara spelar Dungeons and Dragons i ett garaget någonstans, tänk killarna från Stranger Things. Idag är situationen dock väldigt annorlunda, tack vare filmer som The Avengers och Justice League. Men vet du när och hur denna genre har sitt ursprung? Lär dig ​​några intressanta saker om serier, som vi är säkra på att du inte visste! Dessutom berättar vi några extra roliga fakta om dina favoriter 😊 Lets Go! 

 

Berättar en historia genom bilder

 När skapades den allra första serietidningen? Vi vet inte riktigt svaret på denna fråga. I Europa anser man att bilderna av den schweiziska illustratören Rodolphe Töpffer, från 1825, är ursprunget till serietidningar. Vissa historiker ser dock början på denna populära genre mellan 15 000 och 13 000 f.Kr., en tidsperiod då de berömda väggmålningarna i den franska grottan Lascaux kommer från. Om vi ​​inte vill leta efter serietidningarnas ursprung endast på väggarna i grottor eller pyramider, kan vi också åka till Japan. På 1100-talet började Chōjū-jinbutsu-giga dyka upp- djurkarikatyrer av människor i rörelse, ritade med bläck.
Även fast vi kanske tänker att de riktiga serietidningarna inte började dyka upp förrän på 1900-talet, när de första superhjältarna föddes, var de populära redan på 1800-talet, då kortare humoristiska strippar publicerades i olika tidningar. Enligt amerikanerna skapades serietidningen officiellt den 16 februari 1896, när Richard Outcalt’s The Yellow Kid-strip publicerades första gången i tidningen New York World.

 

Superhjältarnas uppkomst

 Människor tyckte mycket om att läsa seriestripparna i tidningar, så efter det tog det inte lång tid innan serierna började publiceras helt för sig själv. Den första var Action comics på 1930-talet, som gjorde det möjligt för folk att läsa om Stålmannen för första gången, skapad av duon Jerry Siegel och Joe Shuster. Hjälten född på Kryptonite startade seriernas tidiga guldålder. Ett år senare debuterade Batman i Detective Comics. Men Supermannen slogs inte emot tråkigheter i serierna bara, för redan från första början av sin “karriär” var han tvungen att slåss mot plagiering – Fox Comics kom med sin egna version av Stålmannen i form av Wonder Woman, Fawcett Comics publicerade Captain Marvel. Det har genomgåtts många långa rättegångar om upphovsrätt, och när Fawcetts Captain Marvel så småningom ”återvände” till DC, slutade serier att intressera folk för en längre tid.
Vid samma tid som när Stålmannen föddes från föregångaren till DC Comics, publicerade Marvels föregångare ,Timely Comics, historien om Human-Torch och Namor the Sub-Mariner i Marvel Comics # 1. Eftersom denna serie var en stor framgång skapade Timely Comics en ny hjälte 1941 – och det var ingen annan än den godhjärtade Steve Rogers aka Captain America! Denna superhjälte är skapandet av en kreativ duo, Joe Simon och Jack Kirby. Du har kanske alltid associerat kaptenen med Stan Lee, men han joinade inte gruppen förrän vid den tredje delen. Men tack vare honom använder kaptenen sin oförstörbara sköld som vapen!

 

 

Hjältar av sin tid

 Under Andra Världskriget behövde människor verkligen en superhjälte som slogs mot nazisterna, men när kriget var över var allt annorlunda. Medan serietillverkarna bråkade inbördes om rättigheterna till deras hjältar, glömdes själva serierna långsamt bort. De återvände inte till folks medvetande förrän på 1960-talet. Vid den här tiden bildades en komisk underjordisk rörelse ledd av Robert Crumb, och de är faktiskt aktiva fram till idag. När det gäller de “gamla bekanta” superhjältarna började de långsamt flytta från tidningssidor till andra medier. 1960 skapades till exempel den första tv-serien med Batman. Den här hjälten har sett flera serier och filmer under hans 80-åriga existens, och vi kommer definitivt att höra “Jag är Batman” från honom under de kommande åren. (Du kan läsa mer om Batman här.)

Roliga Fakta

  • Stan Lee ville utmana sig själv genom att skapa en hjälte som allmänheten verkligen inte skulle tycka om först, men som i slutändan alla skulle gilla. Den hjälten är Tony Stark och han verkar verkligen ha lyckats.
  • Hulken skulle ursprungligen vara grå, men på grund av ett skrivarfel fick han en grön färg.
  • Journalisten (Clark) Kent finns inte bara i DC-serier. I DC-världen är han en riktig superhjälte, medans i Marvel-världen är han en vanlig journalist
  • Venom var från början tänkt att vara en gravid kvinna som levde i symbios med en utomjording. 
  • Batman är Stålmannens arbetsgivare. Clark Kent arbetar för Daily Planet, som ägs av Bruce Wayne.TILL SAMLINGEN AV KOMIKER

Kristýna

" Streamer of all kind of games and big fan of fantasy and sci-fi movies. "  There is nothing better than a pleasant evening spent watching favorite movies or playing computer games and chatting with my viewers on stream.

www.instagram.com/europosters_merchEuropostersDecorate your life

Sedan 1999 har Europosters varit en av Tjeckiens och hela Europas största återförsäljare av posters, konsttryck och officiell merch. Vi har ett enormt utbud av film-, spel-, och sportposters i alla möjliga storlekar samt ett stort sortiment av unika presentartiklar för riktiga fans av Star Wars, Harry Potter, serietidningar och allt från Warner Bros. Vi vet att muggar, samlarfigurer, pussel och kläder är den perfekta presenten för alla, oavsett ålder och intressen. Om du är intresserad av inredning har du också kommit helt rätt! Vi trycker på daglig basis fototapeter, illustrationer, konstreproduktioner och fotografier och skickar till våra nöjda kunder som finns i mer än 25 länder.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (endast på engelska)

Måndag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters är ett registrerat varumärke. Andra varumärken som nämns på denna hemsida tillhör respektive varumärkesägare.

Top